Kasza jaglana z warzywami

Kaszę jaglaną z warzywami możemy podawać zarówno na śniadanie jak i obiad lub kolację. Jest bardzo szybka w przygotowaniu oraz bardzo zdrowa.

 

Do jej przygotowania potrzebować będziemy:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • małą cukinię
  • 2 papryki (najlepiej kolorowe)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100g pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, imbir
  • olej

 

Wykonanie:
Kaszę jaglaną należy kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie tak aby była w 100% czysta. Gotować ją należy pod przykryciem na małym ogniu, nie mieszając aż do czasu wchłonięcia wody. Nie musi być bardzo miękka ponieważ będzie jeszcze “dochodziła” na patelni z warzywami.
Paprykę kroimy w wąskie paski, obraną cukinię w kostkę, a pieczarki na pół i w grubsze pół plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy pokrojoną paprykę. Gdy trochę się podsmaży dodajemy cukinię oraz pieczarki. Wszystko dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa już zmiękną dodajemy kaszę i dobrze mieszamy. Dusimy do całkowitej miękkości. Można dolać trochę wody gdyby całość odparowała. Na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek oraz przyprawy według własnego smaku.
 
Smacznego!

kasza jaglana z warzywami

Komentarze zamknięte.

Facebook