Jak ugotować kaszę jaglaną?

Przygotowanie kaszy jaglanej nie jest trudne. Należy ją najpierw dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku. Można też płukać ją w naczyniu z wodą. Jest to jednak bardziej czasochłonna metoda.
Kaszę wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Proporcja kaszy do wody to ok 1:3 (1 część kaszy do 3 części wody). Należy ją gotować ok. 20 minut. Pamiętać należy, żeby podczas gotowania nie mieszać kaszy, ponieważ pomiędzy ziarenkami tworzą się kanaliki, które regulują temperaturę dzięki czemu nasza kasza nie przypala się.
Podczas gotowania kasza powinna wchłonąć całą wodę. Jeżeli nadal jest twarda dobrym zwyczajem jest owinięcie jej np. w koc lub kołdrę i odstawienie na kilkadziesiąt minut, aż do całkowitego zmiękczenia. Można też ew. w garnku z przykryciem wstawić ją do rozgrzanego piekarnika i potrzymać tak kilka minut.
 
Smacznego!

kasza jaglana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook